L'ESSÈNCIA DE LA FOTOGRAFIA

dissabte, 23 de maig del 2009

Vida de Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson va néixer el 22 d'agost de 1908 a França. Cèlebre fotògraf, és considerat per molts el pare del fotorreportatge. Pertanyia a una família de l'alta burgesia. Molt interessats per l'art, varen influenciar al petit Cartier-Bresson per a què també sentís passió per l'art.
L'any 1931, després d'una llarga enfermetat, va ser quan es va interessar per la fotografia. La primera Leica la va obtenir l'any 1933, amb la que aconseguia fotografiar al subjecte d'una forma discreta sense distreure'l. Ell sempre predicava amb la idea de captar l'instant decisiu. Això tractava de, segons ell, posar el cap, l'ull i el cor en el mateix moment en que es desenvolupa el clímax d'una acció.
La seva primera exposició la va inaugurar el 1932 a la Galeria Julien Levy de Nova York, a més a més, aquell mateix any va publicar també el seu primer reportatge a la revista Vu.
Cartier-Bresson mai retallava els negatius, sinó que els positivava complets, sense enquadrar ni retallar res.
Era un fotògraf que sabia composar sense rigor, observant els gestos, les juxtaposicions d'elements i disparava en el breu instant en que tot allò creava un conjunt significatiu, lo que ell definia com el moment decisiu.
El 1937 va començar a treballar per a vàries revistes i diaris com a reporter gràfic. Tres anys més tard, el 1940, va ser trucat a files per a la Unitat de cinema i fotografia de l'exèrcit francès, i durant la II Guerra Mundial va ser detingut pels alemanys durant 35 mesos. Després de tres intents va aconseguir escapar de la presó de Württemberg i es va dirigir a París. Allà va organitzar la filmació i va fotografiar l'Ocupació i l'Alliberament.
El 1945 va dirigir el documental Le retour i un any més tard va tornar als Estats Units, on va conèixer i va fotografiar a nombrosos escriptors i artistes com William Faulkner, Alfred Stieglitz o Saul Steinberg.
El seu primer llibre va ser publicat el 1952, titulat Images à la Sauvette. I el 1955, per invitació expressa del Museu de Louvre de París, va ser el primer fotògraf que va exposar la seva obra allà.
Algunes de les seves col·leccions són The Decisive Moment (1952), The World of Henri Cartier-Bresson (1968), Henri Cartier-Bresson (1980), Henri Cartier-Bresson: The Early Work (1987).
El 3 d'agost del 2004 va morir a la seva residència "Le Claux", a França.

1 comentari:

  1. Woow tengo que confesar que aunque me encanta la fotografía, puedo jurar que no se nada acerca de la historia de ella.

    ResponElimina